Hvordan påvirker kunstig intelligens vår hverdag

Hvordan påvirker kunstig intelligens vår hverdag

Hva er sammenhengen mellom Big Data, kunstig intelligens (AI) og Bots?
Bildet lånt fra google

Kunstig intelligens følger oss gjennom hele dagen. Sosiale medier har algoritmer som jobber for å gi oss det beste tilpasset innholdet. Når du oppsøker kundeservice er det som regel en maskin du snakker med først. Flere butikker har selvbetjente kasse systemer. Bilparkeringer foregår over mobilen og betalinger skjer enklere enn noen gang. Hverdagen blir bare enklere og enklere. Vi mennesker tar i mot endringer raskere enn vi tror.

Forrige innlegg tok jeg får meg et dilemma i forhold til kunstig intelligens som kunne redde liv. I dag skal jeg ta meg for meg generelt hvordan kunstig intelligens deltar i vårt daglige liv, kanskje uten å tenke over det og hvordan det mulig vil påvirke oss senere.

Men hva skjer når vi må gi fra oss plassen?

KRONIKK: Kunstig intelligens øker i norsk næringsliv - Universitetet i  Sørøst-Norge
Bildet lånt fra google

En hverdag hvor det meste skjer uten at vi trenger å anstrenge oss så mye, kan være svært behagelig og ettertraktet. Tenk å slippe å gå ut av bilen for å fylle drivstoff mitt på vinteren, eller om man kunne handlet i butikker som en «drive in». Selvom dette kanskje for mange hadde vært en drøm i oppfyllelse, hva skjer så videre med de ansatte? Vi ser allerede at de matbutikkaniaatte har et mye mindre ansvar i kassen og at det vanlige tradisjonelle begynner å forsvinne. Å sette inn en maskin kan skape muligheter for å effektivisere arbeid, men i en verden stadig under produksjon av nye oppfinnelser vil etterhvert flere arbeidsoppgaver bli truet.

Å gi fra seg kontrollen

Kunstig intelligens vil endre verden | Computerworld
Bildet lånt fra google

Vi mennesker sitter på mye kunnskap i tillegg til flere år med studier. Det å skulle erstatte alt vi mennesker har jobbet og strevd for, med en maskin, vil føles bortkastet. Vi har dyktige sjåfører som hver eneste dag leverer et smil for å glede andre. Vi har ansatte som jobber hardt for å gi kunder den beste servicen dag etter dag. Vi har folk som jobber beinhardt med vareleveranser, for at du skal få varene i tide. Kanskje eiendomsmeglere vil forsvinne fordi en datamaskin har bedre mulighet til å finne det perfekte drømmehus?

Det finnes masse dyktige ansatte, med ulike egenskaper som brenner for det de driver med. Å skulle fjerne en menneskelig ressurs i bytte mot en datamaskin vil kunne skape en mindre trygghet. Hvordan vil det påvirke oss om mesteparten av vår hverdag skjedde uten å kommunisere med andre mennesker?

Hvordan vil det sosialt påvirke oss

Nytt nettverk for kunstig intelligens | NTNU Nyheter
Bildet lånt fra google

Å skulle handle i butikker uten vennlige smil og kommunikasjon fra mennesker ville vært unaturlig. Man ser allerede på barn som vokser opp i dagens generasjon har vanskeligere for å bruke fantasien og leke, enn det de eldre generasjonene hadde på grunn av stor tilgang på teknologi. Om vi skulle blitt styrt rundt av datamaskiner ville det stoppet mye av menneskers intelligens og sosiale tilknyttinger. Vi mennesker kan være skeptiske til nye ting, men vender oss også fortere til ting enn det vi tror. Det er ikke lenge siden tapping av bankkort kom, men å måtte sette inn kortet kan føles som et ekstra tiltak. Om vi mennesker tilbringer mer tid sittende i en verden hvor datamaskiner ordner det meste for oss, vil en bli så late og man bruker hjernen på en annen måte. Vil datamaskiner kunne gi samme kundeservice og skape samme relasjoner som det vi mennesker gjør? Vil det skape samme trygghet og vil man kunne stole nok på dem?

A list of ways our society is already like Pixar's dystopia in WALL·E

Hva tror dere at fremtiden vil bringe og hvilke konsekvenser tror dere at kunstig intelligens kan utgjøre?

-Tindra

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.